WhatsApp se închide pentru milioane de telefoane: verifică dacă ești afectat

Recent, WhatsApp a anunțat că va înceta să mai ofere suport pentru anumite modele de telefoane mobile, ceea ce înseamnă că milioane de utilizatori din întreaga lume ar putea să nu mai poată folosi aplicația de mesagerie populară pe dispozitivele lor. Acest articol explorează motivele din spatele acestei decizii, specificațiile tehnice ale telefoanelor afectate și cum poți verifica dacă telefonul tău este pe lista celor care vor pierde accesul la WhatsApp.

De ce WhatsApp își încetează suportul pentru anumite telefoane?

WhatsApp, deținut de Meta (fostul Facebook), își actualizează constant platforma pentru a introduce noi funcționalități și pentru a îmbunătăți securitatea. Cu toate acestea, pentru a implementa aceste îmbunătățiri, este necesar ca software-ul aplicației să fie compatibil cu sistemele de operare moderne. Prin urmare, dispozitivele care rulează versiuni foarte vechi ale sistemelor de operare Android și iOS nu mai pot susține aceste actualizări.

Care sunt telefoanele afectate?

WhatsApp a anunțat că, începând cu o anumită dată, nu va mai oferi suport pentru telefoanele care rulează următoarele versiuni de sistem de operare:

 • Android 4.1 și versiunile anterioare
 • iOS 10 și versiunile anterioare

Telefoane Android

Dacă deții un telefon care rulează o versiune mai veche de Android 4.1 (cunoscută și sub numele de Jelly Bean), este foarte probabil ca dispozitivul tău să fie afectat. Printre modelele cele mai frecvent afectate se numără dispozitivele lansate înainte de 2012.

Telefoane iOS

Pentru utilizatorii de iPhone, WhatsApp nu va mai funcționa pe telefoanele care rulează iOS 10 sau versiuni mai vechi. Aceasta înseamnă că utilizatorii de iPhone 5 și iPhone 5C vor trebui să facă upgrade la un model mai nou pentru a continua să folosească aplicația.

Cum să verifici versiunea sistemului tău de operare?

Pentru a verifica ce versiune de sistem de operare rulează telefonul tău, urmează acești pași:

Pentru Android:

 1. Deschide meniul de Setări al telefonului tău.
 2. Derulează în jos și selectează Despre telefon sau Informații despre dispozitiv.
 3. Caută opțiunea Versiune Android pentru a vedea ce versiune este instalată pe dispozitivul tău.

Pentru iOS:

 1. Deschide Setările telefonului tău.
 2. Selectează General.
 3. Tap pe Despre.
 4. Găsește informația despre versiunea de software instalată pe telefonul tău sub secțiunea Versiune software.

Ce poți face dacă telefonul tău este afectat?

Dacă telefonul tău este pe lista celor care vor pierde accesul la WhatsApp, ai câteva opțiuni:

 1. Actualizează sistemul de operare: Verifică dacă dispozitivul tău permite actualizarea la o versiune mai nouă a sistemului de operare. Unele telefoane mai vechi pot fi actualizate pentru a rula versiuni mai recente de Android sau iOS.
 2. Înlocuiește telefonul: Dacă dispozitivul tău nu poate fi actualizat, poate fi necesar să achiziționezi un telefon nou care rulează o versiune de sistem de operare compatibilă cu WhatsApp.
 3. Folosește alternative: Există și alte aplicații de mesagerie care ar putea fi compatibile cu versiunea ta actuală de sistem de operare, cum ar fi Telegram, Signal sau Viber.

De ce este important să actualizezi?

Actualizările sistemului de operare și ale aplicațiilor sunt esențiale nu doar pentru a avea acces la noi funcționalități, dar și pentru securitatea dispozitivului tău. Sistemele de operare mai vechi sunt mai vulnerabile la atacuri cibernetice și la alte riscuri de securitate. De asemenea, actualizările pot îmbunătăți performanța generală a telefonului tău și pot repara bug-uri sau probleme de compatibilitate.

Concluzie

Decizia WhatsApp de a înceta suportul pentru telefoanele cu sisteme de operare vechi este un pas necesar pentru a asigura că aplicația rămâne sigură și performantă. Deși acest lucru poate fi inconvenient pentru utilizatorii care dețin telefoane mai vechi, există soluții disponibile, de la actualizarea sistemului de operare la achiziționarea unui dispozitiv nou. Asigură-te că verifici versiunea de sistem de operare a telefonului tău și ia măsurile necesare pentru a continua să folosești WhatsApp fără întreruperi.

Comments (No)

Leave a Reply